מה זה קריפטו ואיך להשקיע בקריפטו?
המונח קריפטו הוא קיצור של המילה Cryptocurrency והוא מתייחס למטבעות דיגיטליים המשתמשים בקריפטוגרפיה לצורך אבטחת הרשת – הפועלת ללא תלות בבנק מרכזי או ממשלה (ביטקוין לדוגמא).
מטבע הקריפטו הראשון והמוכר ביותר הוא הביטקוין, שעליו פירטנו בעמוד באתר שנמצא כאן.
הביטקוין נוצר בשנת 2009 ע״י אדם או קבוצה לא ידועים המשתמשים בשם הבדוי Satoshi Nakamoto סאטושי נקמוטו. מאז לידתו של הביטקוין נוצרו עשרות אלפי מטבעות קריפטוגרפיים נוספים – חשוב לציין שרק חלק מן המטבעות מייצגים פרוייקטים מהימנים ורובם המוחלט הוא סקאם.
אחד המאפיינים המרכזיים של מטבעות דיגיטליים הוא הפוטנציאל שלהם לספק חופש פיננסי, שכן הם מאפשרים לאנשים לבצע עסקאות ישירות אחד עם השני ללא צורך במתווכים כמו בנקים או חברות אשראי. עם זאת, מטבעות קריפטוגרפיים מביאים עימם סיכונים ואתגרים, כמו התנודתיות שלהם, חוסר רגולציה ופוטנציאל לפעילויות לא חוקיות כמו הלבנת הון והונאה.
תחום המטבעות הדיגיטליים הפך בשנים האחרונות לאחד התחומים המדוברים בזירה הכלכלית:
הפופולאריות הגבוהה נובעת ממספר גורמים, ביניהם: רכישה או תמיכה במטבע ביטקוין על ידי מובילי דעה בשוק ההון המסורתי (דוגמת בית ההשקעות בלאקרוק) וכן מגופים מוכרים וחברות ציבוריות, כגון: מייקרוסטרטג'י, סקוור וטסלה, כניסתם של בנקים וברוקרים לתחום (למשל גולדמן זאקס) וכן נוכח החלטת פייפאל לאפשר ללקוחותיה האמריקאים לבצע עסקאות באמצעות ביטקוין (איך קונים ביטקוין? לחצו כאן)
לאימוץ הנרחב כאמור ניתן גם להוסיף את ההודעה של חברת ויזה, לפיה היא בוחנת לאפשר תשלומים ב-USDC, מטבע דיגיטלי יציב ומפוקח (stablecoin) הצמוד לדולר – הודעה שתרמה רבות לשיח בעניין המטבעות הדיגיטליים. אבל לפני שבכלל בוחנים רכישה של מטבע דיגיטלי, יש לתת את הדעת לגורם ממנו רוכשים את המטבע, כמו גם לאופן הפיקוח על אותו גורם. חשוב לזכור שמדובר בתחום חדש יחסית, ולכן באופן טבעי יש לא מעט אי וודאות סביבו, הן בפן הרגולטורי והן בפן התפעולי, וכן הוא כולל גם לא מעט סיכונים ובכלל זה הונאות ומתחזים. מעבר לביטחון ברכישה, רצוי גם לחשוב על היום שבו נרצה למכור את המטבע ולהפקיד את תמורתם חזרה במערכת הבנקאית.
נכון להיום עדיין ישנם בנקים המערימים קשיים בקבלת כספים שמקורם במכירת מטבעות דיגיטליים, זאת, בין היתר, לאור חשש המערכת הבנקאית באשר למקור הכספים. מכאן נובעת החשיבות של בחירת גוף אמין באמצעותו תבוצע רכישת המטבעות. יש לציין שלפני מספר חודשים אושר ופורסם צו איסור הלבנת הון החל על נותני שירותים בנכס פיננסי, ובכלל זה, על נותני שירותים בנכס פיננסי מסוג מטבעות דיגיטליים. צו זה אמור, בתקווה, להעניק לבנקים ודאות מסוימת בכל הקשור למתן השירותים בנכס שנתפס על ידם כמסוכן, כאשר הציפייה היא שלצד ההסדרה הרגולטורית של תחום זה, גם הבנקים יחלו לאפשר קבלת כספים שמקורם במכירת נכסים דיגיטליים, ובלבד שהרכישה בוצעה באמצעות גוף מסודר ומפוקח.
איך קונים קריפטו: היכן וכיצד ניתן לקנות?
קיימות כיום מספר אפשרויות לרכישת מטבעות דיגיטליים:
- בורסות זרות – ישנן בורסות זרות המאפשרות רכישה באמצעות כרטיס אשראי או העברת תשלום בהעברה בנקאית, אלא שרוב הבנקים בישראל אינם מאפשרים כיום העברת כסף לאותן בורסות, ויותר מזה, במקרים רבים הבנק לא יסכים לקבל בחזרה את הכסף בעתיד לאחר מכירת המטבע. זאת כיוון שמדובר בבורסה ללא פיקוח.
- בורסה או ברוקר מקומי – חלק מהבנקים בישראל מאפשרים לבצע קנייה דרך בורסה או ברוקר מקומי ישראלי, אלא כשמדובר בסכומים גבוהים (50-40 אלף שקל ומעלה), קיימת סבירות שבהכנסת הכסף חזרה ממכירת המטבע, הבנק יסרב לקבל את התמורה.
- רכישה דרך הוריזון מבית אלטשולר שחם– מדובר בחברת בת של בית ההשקעות אלטשולר שחם, המאפשרת רכישה של נכסים דיגיטליים בסכום מינימלי של 4,000 ש״ח ומעלה באופן ייחודי בישראל בשיתוף המערכת הבנקאית. רכישת או מכירת המטבע מתבצעת באופן שקוף ומסודר, כך שרק לאחר אישור על ידי הלקוח של המחיר שהוצע, מתבצעת עסקה.
תמרורי אזהרה שכדאי לשים אליהם לב:
ניסיונות פיתוי על ידי הצעה למכירת נכס דיגיטלי מתחת למחיר השוק, עסקה מהירה שנעשית בלחץ של זמן מהצד השני, עסקה דרך אפליקציית ״טלגרם״, רכישה מאדם אחר דרך האינטרנט כאשר לא ידועה זהות המוכר אשר עלול במקרים קיצוניים להיעלם, או אפילו רכישה מאדם זר פנים מול פנים היא בעייתית משלל סיבות לרבות בעת מימוש המטבעות והפקדת כספי המימוש במערכת הבנקאית.
רכישה מגורם שאינו מוכר ושאינו מפוקח עלולה להביא לאובדן כספי הרכישה, או לחוסר יכולת לממש בצורה טובה את הנכס בעתיד. אין פירוש הדבר שצריך לחשוש ממטבעות דיגיטליים, אך חשוב לבדוק את התנאים המוצעים בכל עסקה – ולהיות זהירים. מוזמנים לקרוא כיצד מאחסנים מטבעות קריפטו ומה זה ארנק דיגיטלי?
אלטשולר שחם הוריזון בע"מ, ח.פ. 515730695, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. החברה ו/או מי מטעמה אינם בעלי רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות, ועל מבצע פעולות במטבעות דיגיטליים להתייעץ עם יועצים מתאימים לפני ביצוע פעולות, על מנת להבין את מלוא השלכות פעולתו ואפשרותו להיפרע מהמטבעות בגין כך. החברה לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על מידע שנמסר על ידי החברה והעושה במידע שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד. החברה עשויה להיות מעורבת במגוון שירותים בתחום השירותים הפיננסיים, ובכלל זה בקשר למטבעות דיגיטליים, המכשירים הפיננסים והנכסים האמורים, וכן עשויה לקבל תגמול בגין שירותיה. מבלי לגרוע מכלליות האמור, החברה עשויה להחזיק ולסחור ובכלל זה במגמת קניה או במגמת מכירה עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה במוצרים או במכשירים הפיננסיים העולים מהמידע.