סולנה

הגיע הזמן להבין - מה זה סולנה!​

תעודת הזהות של סולנה:

• סימול: Solana – SOL 
תאריך לידה: 16.03.2020
הורים: אנטולי יקובנקו וראג׳ גוקל (Anatoly Yakovenko & Raj Gokal) 
תעודת לידה: https://tinyurl.com/2m4jzj6y
מנגנון הסכמה: הוכחת ההיסטוריה + הוכחת ההחזקה (Proof of History + Proof of Stake)
סך מטבעות שיווצרו אי פעם: No Hard Cap – נכון לכתיבת שורות אלו ישנם 392 מיליון מטבעות.
יחידת מידה קטנה: לאמפורט (1/1,000,000,000 Lamport)

סולנה - מה זה בכלל?

הקדמה:

סולנה היא פלטפורמת בלוקצ'יין שהושקה בשנת 2020 על ידי קרן סולנה, במטרה ליצור בלוקצ'יין שיוכל לתמוך בעסקאות מהירות ובמספר רב של משתמשים. הפרויקט הוקם על ידי אנטולי יאקובנקו, מהנדס לשעבר בקוואלקום (Qualcomm) ובדרופבוקס (Dropbox). 

סולנה בנויה על שילוב ייחודי של טכנולוגיות, כולל אלגוריתם קונצנזוס של הוכחת ההיסטוריה (PoH), אשר נועד לאפשר עיבוד מהיר של עסקאות ומדרגיות גבוהה (עמידה בעלייה בביקוש). בניגוד לרוב פלטפורמות הבלוקצ'יין האחרות המשתמשות בהוכחת ההחזקה/עבודה, סולנה משתמשת בהוכחת ההיסטוריה בתור אלגוריתם הקונצנזוס העיקרי שלה (בשילוב עם Proof of Stake).

בשנת 2021 (כשנה לאחר השקת הרשת) המטבע של סולנה – SOL זינק בכ-21,000% והגיע למחיר שיא שעמד על מעל ל-$250 עם שווי שוק של כ-78 מיליארד דולר.

בריף היסטוריה קצר:

2017: פרויקט סולנה נוצר ע״י אנטולי יקובנקו

2018: ׳קרן סולנה׳ (Solana Foundation) מוקמת למען פיתוח הבלוקצ׳יין.

2020: רשת סולנה עולה לאוויר!

2021: רשת הבלוקצ׳יין חווה עליה אדירה בשימוש וכמו כן עליה במחיר המטבע שעולה בכ-21,000% בשנה.
האקו-סיסטם של הרשת גודל וצובר תאוצה והטכנולוגיה באה לשימוש ע״י מגוון רחב של יישומים מבוזרים.

מנגנון קונצנזוס ׳הוכחת ההיסטוריה׳ - PoH:

הכל התחיל כשהמייסד שותף של סולנה, אנטולי יעקובנקו, פרסם את ׳הדף הלבן׳ בנובמבר 2017 המתאר את מושג הוכחת ההיסטוריה (PoH). PoH הוא הוכחה לאימות סדר וכרונולגיית העסקאות המבוצעות על גבי הרשת ומעבר הזמן בין אירועים. המנגנון מקודד מעבר זמן ׳חסר אמון׳ (Trustless) בספר העסקאות – הבלוקצ׳יין של סולנה.

בנייר הלבן, יקובנקו מציין כי רשתות הבלוקצ'יין שהיו אז זמינים לציבור לא הסתמכו על חותמת זמן, כאשר כל צומת ברשת מסתמך על השעון המקומי שלו ללא ידיעה ועדכון לגבי השעונים של משתתפים אחרים ברשת.

היעדר מקור זמן מהימן גרם לכך שכאשר נעשה שימוש בחותמת זמן של הודעה (ו/או עסקה) כדי לקבל או לדחות אותה, לא הייתה ערובה שכל משתתף אחר ברשת יעשה את אותה בחירה בדיוק ויוודא את העסקה.

הטכנולוגיה של סולנה:

הארכיטקטורה של סולנה שואפת להדגים סט של אלגוריתמים הפועלים בשילוב ומוטמעים בבלוקצ'יין. השילוב מאפשר לתפוקת העסקאות להתרחב באופן פרופורציונלי עם רוחב הפס של הרשת.

המטרה העיקרית של הארכיטקטורה היא לענות על שלושת התכונות הרצויות לבלוקצ'יין:

סקלאביליות – הדרך לעמוד בגידול משתמשים
אבטחה
• ביזור

הארכיטקטורה של הרשת מתארת גבול עליון תיאורטי של 710,000 TPS (כמות עסקאות בשניה = TPS) ברשת גיגה-ביט רגילה ו-28.4 מיליון TPS ברשת של 40 גיגה-ביט.

הבלוקצ'יין של סולנה פועל על פי מודל קונצנזוס של הוכחת היסטוריה (PoH) וגם של הוכחת ההחזקה (PoS). PoS מאפשר למאמתים לאמת עסקאות על סמך כמה מטבעות או אסימונים הם מחזיקים; PoH מאפשר חותמת זמן ואימות של אותן עסקאות במהירות רבה.

אך לא תמיד המטרה תואמת למציאות ורשת הבלוקצ׳יין של סולנה חוותה נפילות מספר רב של פעמים (באופן יחסי לשאר הרשתות). לסולנה יש היסטוריה של הפסקות רשת, לאחר שספגה 11 הפסקות גדולות ו-3 קלות בשנת 2022 בלבד. ההפסקות וזמן ההשבתה נעו בין שעה ו-15 דקות ל-17 שעות ו-7 דקות במהלך תקופה זו. ההפסקה האחרונה הייתה הארוכה ביותר מזה יותר משנה.

סולנה - יתרונות אל מול חסרונות

בואו נתחיל ביתרונות:

 אחד היתרונות העיקריים של סולנה הוא המהירות שלה. מהירות עיבוד העסקאות הגבוהה של סולנה הופכת את הרשת לאידיאלית עבור יישומים הדורשים עיבוד עסקה מהיר, כגון בורסות מבוזרות, אפליקציות משחקים ומסחר ב- NFT.

• יתרון נוסף של רשת סולנה הוא העמלות הנמוכות שלה. העמלות הנמוכות של סולנה הופכות אותה לאופציה אטרקטיבית עבור מפתחים ומשתמשים שרוצים לבנות או להשתמש באפליקציות מבוזרות (dApps) מבלי להיכנס לעמלות גבוהות. גובה העמלות עומד על פחות מ-$0.001 

• הטכנולוגיה החדשנית של סולנה – כמו השילוב של ׳הוכחת ההיסטוריה׳ (PoH) בשילוב עם ׳הוכחת ההחזקה (PoS), מבדלת אותה גם מפלטפורמות בלוקצ'יין אחרות. הטכנולוגיה הייחודית של סולנה מאפשרת לה להשיג תפוקה גבוהה והשהייה נמוכה, מה שהופך אותה לפלטפורמת בלוקצ'יין יעילה (באופן יחסי) וניתנת להרחבה.

החסרונות:

• אחד החסרונות העיקריים של סולנה הוא שהרשת יחסית חדשה (עלתה לאוויר בשנת 2020) ולא קיימת זמן רב כמו אתריום וביטקוין.

• חסרון נוסף של רשת סולנה הוא הריכוזיות שלה. בעוד שסולנה נועדה להיות מבוזרת, היא מסתמכת על מספר קטן של מאמתים כדי להשיג קונצנזוס. המשמעות היא שאם כמה מאמתים היו משתפים פעולה, הם עלולים לסכן את אבטחת הרשת.

חסרון משמעותי הוא עניין הנפילות של הרשת, כפי שציינו – רשת סולנה חוותה מספר נפילות שגרמו לרשת להפסיק לעבוד. מבין הרשתות המרכזיות (ביטקוין, אתריום, לייטקוין וכו׳) לסולנה יש את הכמות זמן הרבה ביותר שבה הרשת לא פעלה.

לסיכום, סולנה היא פלטפורמת בלוקצ'יין שצוברת פופולריות בעולם מטבעות הקריפטו בשנים האחרונות (ובשנת 2021 בפרט) בשל מהירות עיבוד העסקאות הגבוהה, העמלות הנמוכות והטכנולוגיה החדשנית שלה. 

השימושים הפוטנציאליים של סולנה, כמו בניית בורסות מבוזרות, משחקים וזירות NFT הופכים אותה לפלטפורמה אטרקטיבית עבור מפתחים ומשתמשים.

בסך הכל, סולנה מייצגת התפתחות מרגשת בעולם טכנולוגיית הבלוקצ'יין, ומעניין יהיה לראות כיצד הפלטפורמה ממשיכה להתפתח ולצמוח בשנים הקרובות.

מאמרים בתחום הקריפטו

מגוון מאמרים וכתבות על עולם הקריפטו, מוזמנים לקרוא!

תמונה של מטבע ביטקוין בצורת בנק, התמונה היא קישור לעמוד מאמר בנושא האם ביטקוין זה לפושעים בלבד?

׳קריפטו זה לפושעים בלבד׳ – כמה באמת משתמשים בביטקוין ומטבעות נוספים לשימושים לא חוקיים?

ביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי הראשון והגדול ביותר בשוק הקריפטו, זכה הן לפופולריות והן לשמצה מאז הצגתו לעולם בשנת 2009. אמנם זה נכון שמטבע הביטקוין ומטבעות נוספים אחריו שימשו לפעילות בלתי חוקית, אך חשוב לשים זאת בהקשר לשימוש הכולל שלו ולאופי הפשעים הפיננסיים בכלל.
תמונה של מטבע ביטקוין, התמונה היא קישור לעמוד מאמר בנושא השפעות מקרו כלכליות בשוק

ביטקוין והשפעתו הפוטנציאלית בגזרה המקרו-כלכלית:

ביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון והבולט בעולם, חווה בשנים האחרונות צמיחה אדירה במחיר ובאימוץ, שובה את תשומת ליבם של משקיעים רבים ומעורר לא מעט ויכוחים נוקבים בעולם הכלכלה והטכנולוגיה. אחד ההיבטים המסקרנים ביותר של עלייתו הוא השפעתו הפוטנציאלית על המקרו-כלכלה העולמית. ככל שהפופולריות של עולם הקריפטו ממשיכה לגדול, כך גם גדל הצורך בשיטות אחסון שונות ואמצעי אבטחה בכדי להגן על אותם מטבעות ונכסים. השימוש במספר מפתחות פרטיים בארנקים מרובי חתימות מספק שכבת אבטחה נוספת עבור אותם מטבעות דיגיטליים ומבטל את הסיכון של נקודת כשל בודדת הקשורה בשמירה וקיום של מפתח פרטי אחד.
תמונה של ״ארנק״ ביטקוין, התמונה היא קישור לעמוד מאמר בנושא מה זה חתימות מרובות (multisig)

הגיע הזמן להבין – מה זה ארנק מרובה חתימות (Multisig)?

ארנק מרובה חתימות, הידוע בדרך כלל כ-Multisig או ׳ארנק משותף׳, הוא ארנק דיגיטלי שכפי שהשם מרמז, דורש מספר חתימות (2 ומעלה) בכדי לבצע בו עסקאות. ארנק Multisig משתמש במספר מפתחות פרטיים בכדי שיוכלו לגשת או להעביר ממנו נכסים. ככל שהפופולריות של עולם הקריפטו ממשיכה לגדול, כך גם גדל הצורך בשיטות אחסון שונות ואמצעי אבטחה בכדי להגן על אותם מטבעות ונכסים. השימוש במספר מפתחות פרטיים בארנקים מרובי חתימות מספק שכבת אבטחה נוספת עבור אותם מטבעות דיגיטליים ומבטל את הסיכון של נקודת כשל בודדת הקשורה בשמירה וקיום של מפתח פרטי אחד.
תמונה של מטבע ביטקוין, התמונה היא קישור לעמוד מאמר בנושא החידושים הטכנולוגיים שהובילו ליצירת הביטקוין

החידושים הטכנולוגיים שהובילו ליצירת הביטקוין:

ביטקוין היה המצאה מהפכנית שהציגה מספר מושגים חדשים לעולם. עם זאת, הוא לא היה הניסיון הראשון ליצור מטבע דיגיטלי. היו הרבה מטבעות דיגיטליים אחרים שפותחו עוד לפני הביטקוין, אבל אף אחד מהם לא הצליח באותו קנה מידה

מילון מונחים

נלמד להכיר טוב יותר את עולם ההשקעות

כתבו עלינו

כתבות ממיטב המומחים בתחום כותבים על הוריזון אלטשולר שחם ועל קריפטו

כניסתה של חברת הוריזון, הפלטפורמה לסחר במטבעות דיגיטליים של אלטשולר שחם, מהווה צעד משמעותי בהסדרה והמוסדיות של תחום זה עבור לקוחות ישראלים. כחברת בת של אלטשולר שחם, בית ההשקעות הוותיק והמוכר, הוריזון מציעה שירותי קנייה ומכירה של מטבעות דיגיטליים תחת פיקוח רגולטורי של רשות שוק ההון.

20/05/2024
לוגו של אתר פיננקה

רכישת נכסים דיגיטליים מגורם שאינו מוכר ומפוקח עלולה להסתיים במפח נפש.
אלטשולר שחם הוריזון מציעה מנגנון ייחודי, שקוף ובטוח לרכישת נכסים דיגיטליים, בשיתוף המערכת הבנקאית.

20/05/2021
the marker logo

קצת רקע על הוריזון:
אלטשולר שחם הוריזון מציעים שירותים בתחום הקריפטו בשיתוף המערכת הבנקאית,
באמצעות השירות שהוריזון מציעים תוכלו לבצע רכישות ומכירות של מטבעות קריפטו בקלות, בביטחון רב ובנגישות למערכת הבנקאית.

23/04/2023
tradingil
חברת אלטשולר שחם הוריזון קיבלה מרשות שוק ההון רישיון קריפטו, רישיון מתן שירותים בנכס פיננסי מורחב.
מדובר ברישיון ראשון שניתן על ידי עמית גל, המפקח הנכנס, ורישיון שלישי לחברה בתחום הקריפטו.
14/12/2022
ice logo
הוריזון מבית אלטשולר שחם עשתה את הצעדים הראשונים של גוף פיננסי גדול בארץ לאימוץ קריפטו.
אירחנו את אילן שטרק, מנכ״ל החברה, לריאיון בגו׳נגל.
26/11/2021
crypto jungle logo

הוריזון מבית אלטשולר שחם תתמקד בנתיים בקנייה ומכירה של ביטקוין, איתריום ומגוון מטבעות נוספים.
המנכ״ל אילן שטרק: ״הפעילות תיעשה במעגל סגור עם המערכת הבנקאית״

08/12/2022
calcalist logo
כל המאמרים נטענו
טען עוד