אתריום

הגיע הזמן להבין - מה זה אתריום!​

תעודת הזהות של האתריום:

• סימול: Ethereum – ETH 
תאריך לידה: 30.07.2015
הורים: ויטליק בוטרין
תעודת לידה: https://tinyurl.com/5t2ezmpx
מנגנון הסכמה: הוכחת ההחזקה (Proof of Stake)
סך מטבעות שיווצרו אי פעם: Unlimited Cap
יחידת מידה קטנה: Gwei (1/1,000,000,000 ETH)

אתריום - מה זה בכלל?

הקדמה:
מטבע האתריום – בתחילת דרכו היה מוכר למשקיעים רבים בעולם הקריפטוגרפיה כ-״האח הקטן של הביטקוין״. היום, המצב השתנה, ורשת האתריום תופסת נתח מרכזי משוק הקריפטו – בעיקר בזכות השימושים הרבים שהיא מציעה למשתמשים. אז איך הפלטפורמה הזאת עובדת? ומה השימושים והחידושים שהיא הביאה לעולם הקריפטו? הגיע הזמן להבין – איתריום.

בשנת 2013, ויטליק בוטרין, חוקר קריפטוגרפי ומתכנת רוסי צעיר בן 19 בלבד, הצליח לייצר פלטפורמה נוחה ופשוטה עבור מתכנתים לבניית אתרים, אפליקציות ותוכנות מבוזרות על גבי הבלוקצ׳יין – שיצאה לעולם בשנת 2015.
ויטליק בתחילת דרכו היה חסיד של טכנולוגיית הבלוקצ׳יין, ואפילו היה שותף להקמת Bitcoin Magazine, שהיה כלי תקשורת מרכזי לסיקור מטבעות הקריפטו. אבל ככל שהתקדם והעמיק במחקר, ויטליק מצא חסרונות בטכנולוגיה הבסיסית של הביטקוין.

הרעיון הבסיסי של הבלוקצ׳יין הוא לפזר את אחריות עיבוד העסקאות על פני רשת מבוזרת של מחשבים.  אבל ויטליק ראה בטכנולוגיה שרשת הבלוקצ׳יין מציעה פוטנציאל גדול הרבה יותר מביצוע תשלומים בלבד. במסמך הלבן של האיתריום – ויטליק הציע השקה של פלטפורמה חדשה שתתמוך בשני חידושים מרכזיים: חוזים חכמים ויישומים מבוזרים.

מה זה חוזה חכם?

חוזה חכם (באנגלית: Smart contract) הוא חוזה דיגיטלי מבוזר על רשת בלוקצ'יין, אשר מסוגל לקבל ו/או לייצא נתונים ולבצע פעולות מסוימות באופן אוטומטי (בדומה לתוכנה רגילה). מטרתו הינה לאפשר הסכמה בין המשתמשים ללא צד שלישי או גוף ריכוזי, באופן אוטומטי ופומבי שאינו ניתן לשינוי.

החוזים יכולים להכתב בשפות תכנות שנכתבו במיוחד בשביל חוזים אלו כמו סרפנט/סולידיטי, אך ניתן גם בשפות יותר פופולריות כגון ג'אווה ופייתון. חוזים חכמים מאפשרים לנו להעביר כספים, מניות וכל סוג נכס או ערך בצורה שקופה ומבוזרת, ללא צד שלישי או מתווך, ולבצע עסקאות אמינות, ניתנות למעקב ובלתי הפיכות.

ההקבלה הפשוטה ביותר לחוזה חכם היא מכונת משקאות, למכונה זו האדם ניגש, מכניס מטבע, מקיש קוד לפי מיקום השתייה הרצויה וכאשר המכונה מוודאה שהוכנס מספיק כסף והקוד שהוקש תקין, המכונה תוציא את השתייה ללקוח.
באותה דרך בדיוק עובדים חוזים חכמים, רק שבמקום כסף הם מונעים באמצעות מטבעות דיגיטליים. רוב האפליקציות המבוזרות שנכתבו בחוזים חכמים כתובות על רשת האיתריום, כך שצורת התשלום למימוש החוזים היא מטבע איתר (ETHER).

אתריום - ביטקוין, דומים אך שונים:

בדומה לביטקוין, מטבע האיתריום משך הרבה תשומת לב ממשקיעים בשנים האחרונות. אבל משקיעים רבים שמושקעים בשני המטבעות טוענים שהם שונים זה מזה בתכלית. ביטקוין בעידן הנוכחי משמש בעיקר לביצוע עסקאות או כנכס להשקעה, ותומכים רבים מאמינים שהוא מעין מאגר לשמירה על ערך, במובן מסויים כמו זהב.

איתריום, לעומת זאת, משמש כפלטפורמה ליצירת תוכנות ואפליקציות, רשת האיתריום בשנים האחרונות הניעה שתי מגמות עיקריות: הראשונה היא DeFi – Decentralized Finance – מונח המשמש לתיאור של מוצרים פיננסיים חדשים שנבנים באמצעות הבלוקצ׳יין ומאפשרים לבצע פעולות פיננסיות שונות תוך עקיפת הגורם המתווך כמו הבנק.

המגמה השנייה היא – ׳אסימונים חסרי תחליף׳  או בקיצור – NFT (Non Fungible Tokens). לעולם הnft שימושים רבים, מאחזקת בעלות עבור יצירות מוזיקה ואומנות, עד לשימוש בטכנולוגיה עבור אימות מסמכים רפואיים, נדל״ן ואפילו רכישת כרטיסי טיסה.

בריף היסטוריה קצר:

2013: ויטליק בוטרין מפרסם את ׳הדף הלבן׳ המציג את הקווים הטכנולוגיים – כלכליים של רשת האתריום.

2014: ׳קרן האתריום׳ (The Ethereum Foundation) מוקמת על מנת לפקח על פיתוח פלטפורמת האתריום.

2015: רשת האתריום עולה לאוויר ומאפשרת למפתחים לבנות, לפתח ולהשתמש בבלוקצ׳יין.

2016: ה-DAO (Decentralized Autonomous Organization) הראשון מושק ברשת, אך פריצה ל-DAO מובילה לפיצול הרשת (מזלג קשה – Hard Fork)  שיוצר שתי גרסאות נפרדות של רשת האתריום – Ethereum & Ethereum Classic.

2017: מחיר האתריום עולה מ-9$ בתחילת 2017 לשיא של אותה תקופה ומגיע ל-$1,400 לקראת סוף השנה.

2021: מחיר האתריום מגיע לשיא כל הזמנים של כ-4,800 דולר עם שווי שוק של כ-550 מיליארד דולר.

כריית מטבעות אתריום - לפני ואחרי המיזוג:

איך כורים מטבעות אתריום ומה השתנה החל מספטמבר 2022?
עד ספטמבר של שנת 2022, רשת האתריום פעלה במנגנון הסכמה שנקרא ׳הוכחת עבודה׳ (Proof of Work – לחצו כאן לקריאה על כריית ביטקוין) כדי לאבטח את הרשת שלה ולאמת עסקאות. כרייה בעזרת הוכחת העבודה כרוכה בשימוש במחשבים רבי עוצמה שפותרים בעיות מתמטיות מורכבות, ובכך הכורים מרוויחים מטבעות אתריום חדשים בעת מתן הפתרון – אך לאחר חודש ספטמבר 2022, הרשת עברה מיזוג ושינתה את מנגון הכרייה שלה מהוכחת העבודה – להוכחת ההחזקה. 

אז מהו בעצם המיזוג (The Merge)?
"המיזוג" הוא מונח המשמש לתיאור המעבר של רשת האיתריום מאלגוריתם קונצנזוס של הוכחת העבודה (PoW) למנגנון הוכחת ההחזקה (PoS). המיזוג מייצג את ההשתלבות של שכבת הביצוע הקיימת של רשת האיתריום עם שכבת הקונצנזוס החדשה – הוכחת ההחזקה, אשר רצה ברשת מקבילה הנקראית – Beacon Chain. כאשר הרשתות התמזגו (הרשת המרכזית ו-Beacon) הצורך בכרייה עבור תפעול ואבטחת הרשת הוחלף במנגנון הוכחת ההחזקה – תהליך זה אמור לייעל את הרשת ולהפחית ב-99.95% את צריכת האנרגיה שהרשת צורכת.

Original
Modified

כריית מטבעות במנגנון ׳הוכחת ההחזקה׳ Proof of Stake:

׳הוכחת ההחזקה׳ (PoS) הוא מנגנון קונצנזוס הפועל ברשת האתריום, ומטרתו לאמת עסקאות ולאבטח את הרשת. בצורת הוכחת ההחזקה, משתמשים הפועלים כ-׳מאמתים׳ – Validators (הידועים גם כ"stakers") נבחרים לאמת עסקאות וליצור בלוקים חדשים בבלוקצ'יין בהתבסס על כמות מטבעות האתריום שהם מחזיקים כבטוחה. במילים אחרות – המאמתים נועלים כמות מסוימת של מטבעות כדי להשתתף בתהליך האימות, והם מתוגמלים על כך במטבעות אתריום.

קצת על המאמתים:

על המאמתים תחילה להעמיד סכום מינימלי של מטבעות אתריום (ETH) כדי להיות זכאים להשתתף בתהליך האימות. הכמות המינימלית הנדרשת כדי להפוך למאמת היא – 32 ETH.
 המאמתים מתוגמלים במטבעות אתריום על השתתפותם בתהליך האימות.
הרשת יכולה להעניש מאמתים הפועלים בזדון או מפרים את כללי בכך שתנעל להם ההחזקה ותמנע מהם גישה למטבעות האתריום שהפקידו.

כיצד מתבצעת עסקה במנגנון הוכחת העבודה ברשת האתריום:

1. משתמש יוצר וחותם עסקה עם המפתח הפרטי (Private Key) שלו ומגדיר את כמות הגז שהוא מוכן לשלם למאמת.
2. העסקה מועברת לשכבה ׳שמוציאה לפועל׳ ומאשרת את העסקאות שנקראת – Execution Layer ומוסיפה אותה למאגר הזכרון (Mempool) שבו עסקאות ממתינות לאישור ע״י מאמת שמשדר את העסקה לשאר הצמתים (Nodes).
3. אחד מהצמתים ברשת שנבחר באופן אקראי בונה את הבלוק, משדר אותו ומעדכן את שכבת הבלוקים הקיימת.
4. צמתים אחרים מקבלים את הבלוק החדש ברשת בשכבת הקונצנזוס, שלאחר מכן מחשבים מחדש את העסקאות באופן מקומי בכדי להבטיח שהמידע שנסגר בבלוק אמין.
5. העסקה נחשבת ל"סופית" כאשר היא מצטרפת לחלק משרשרת הבלוקים ברשת לאחר ׳הסכמת הרוב׳ על ידי 66% מסך האתריום הנעול ברשת.

מאמרים בתחום הקריפטו

מגוון מאמרים וכתבות על עולם הקריפטו, מוזמנים לקרוא!

׳קריפטו זה לפושעים בלבד׳ – כמה באמת משתמשים בביטקוין ומטבעות נוספים לשימושים לא חוקיים?

ביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי הראשון והגדול ביותר בשוק הקריפטו, זכה הן לפופולריות והן לשמצה מאז הצגתו לעולם בשנת 2009. אמנם זה נכון שמטבע הביטקוין ומטבעות נוספים אחריו שימשו לפעילות בלתי חוקית, אך חשוב לשים זאת בהקשר לשימוש הכולל שלו ולאופי הפשעים הפיננסיים בכלל.

ביטקוין והשפעתו הפוטנציאלית בגזרה המקרו-כלכלית:

ביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון והבולט בעולם, חווה בשנים האחרונות צמיחה אדירה במחיר ובאימוץ, שובה את תשומת ליבם של משקיעים רבים ומעורר לא מעט ויכוחים נוקבים בעולם הכלכלה והטכנולוגיה. אחד ההיבטים המסקרנים ביותר של עלייתו הוא השפעתו הפוטנציאלית על המקרו-כלכלה העולמית. ככל שהפופולריות של עולם הקריפטו ממשיכה לגדול, כך גם גדל הצורך בשיטות אחסון שונות ואמצעי אבטחה בכדי להגן על אותם מטבעות ונכסים. השימוש במספר מפתחות פרטיים בארנקים מרובי חתימות מספק שכבת אבטחה נוספת עבור אותם מטבעות דיגיטליים ומבטל את הסיכון של נקודת כשל בודדת הקשורה בשמירה וקיום של מפתח פרטי אחד.

הגיע הזמן להבין – מה זה ארנק מרובה חתימות (Multisig)?

ארנק מרובה חתימות, הידוע בדרך כלל כ-Multisig או ׳ארנק משותף׳, הוא ארנק דיגיטלי שכפי שהשם מרמז, דורש מספר חתימות (2 ומעלה) בכדי לבצע בו עסקאות. ארנק Multisig משתמש במספר מפתחות פרטיים בכדי שיוכלו לגשת או להעביר ממנו נכסים. ככל שהפופולריות של עולם הקריפטו ממשיכה לגדול, כך גם גדל הצורך בשיטות אחסון שונות ואמצעי אבטחה בכדי להגן על אותם מטבעות ונכסים. השימוש במספר מפתחות פרטיים בארנקים מרובי חתימות מספק שכבת אבטחה נוספת עבור אותם מטבעות דיגיטליים ומבטל את הסיכון של נקודת כשל בודדת הקשורה בשמירה וקיום של מפתח פרטי אחד.

החידושים הטכנולוגיים שהובילו ליצירת הביטקוין:

ביטקוין היה המצאה מהפכנית שהציגה מספר מושגים חדשים לעולם. עם זאת, הוא לא היה הניסיון הראשון ליצור מטבע דיגיטלי. היו הרבה מטבעות דיגיטליים אחרים שפותחו עוד לפני הביטקוין, אבל אף אחד מהם לא הצליח באותו קנה מידה

מילון מונחים

נלמד להכיר טוב יותר את עולם ההשקעות

כתבו עלינו

כתבות ממיטב המומחים בתחום כותבים על הוריזון אלטשולר שחם ועל קריפטו

קצת רקע על הוריזון:
אלטשולר שחם הוריזון מציעים שירותים בתחום הקריפטו בשיתוף המערכת הבנקאית,
באמצעות השירות שהוריזון מציעים תוכלו לבצע רכישות ומכירות של מטבעות קריפטו בקלות, בביטחון רב ובנגישות למערכת הבנקאית.

23/04/2023
חברת אלטשולר שחם הוריזון קיבלה מרשות שוק ההון רישיון קריפטו, רישיון מתן שירותים בנכס פיננסי מורחב.
מדובר ברישיון ראשון שניתן על ידי עמית גל, המפקח הנכנס, ורישיון שלישי לחברה בתחום הקריפטו.
14/12/2022
הוריזון מבית אלטשולר שחם עשתה את הצעדים הראשונים של גוף פיננסי גדול בארץ לאימוץ קריפטו.
אירחנו את אילן שטרק, מנכ״ל החברה, לריאיון בגו׳נגל.
26/11/2021

הוריזון מבית אלטשולר שחם תתמקד בנתיים בקנייה ומכירה של ביטקוין, איתריום ומגוון מטבעות נוספים.
המנכ״ל אילן שטרק: ״הפעילות תיעשה במעגל סגור עם המערכת הבנקאית״

08/12/2022

אילן שטרק, מנכ"ל הוריזון, כבר מתמודד עם לא מעט אתגרים. מה מייחד אותה לעומת החברות האחרות,
האם המרווח שהיא מעניקה חשוב לא פחות מגובה העמלות וגם: המלצה לסוחר הקריפטו המתחיל.

בפרק: שי בדיחי מראיין את אילן שטרק מנכ״ל הוריזון מבית אלטשולר שחם על ארנקים דיגיטליים.

10/10/2021
כל המאמרים נטענו
טען עוד