עושים סדר: סקרנו מספר מטבעות דיגיטליים ואת ההבדלים ביניהם

מערכת הבחירות האחרונה ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית הציבו את תחום המטבעות הדיגיטליים במרכז סדר היום הכלכלי והפוליטי. טראמפ דאג למצב את עצמו לאורך הקמפיין כתומך קריפטו, עם הצהרות כמו הקמת ועדה מייעצת לקריפטו, יצירת "רזרבה אסטרטגית" של ביטקוין ואף התחייב להפוך את ארה"ב ל"בירת הקריפטו העולמית". מאז כניסתו לתפקיד, נראה כי הוא עומד, עד כה, בהבטחותיו, כאשר הקים ועדה מייעצת, שתפקידה, בין היתר, לבחון הקמת רזרבת ביטקוין ואף השיק מטבע משלו בשם TRUMP.

עושים סדר: סקרנו מספר מטבעות דיגיטליים ואת ההבדלים ביניהם

מטבעות דיגיטליים הפכו למכשיר פיננסי מוכר כשלא מעט מוסדות פיננסיים, חברות טכנולוגיה ואנשים פרטיים החלו לאמץ אותם כחלק בלתי נפרד מהתיק הפיננסי שלהם. לכל מטבע מאפיינים ייחודיים ופתרונות טכנולוגיים שונים והמסחר בהם דורש הבנה מעמיקה של הסביבה בה הוא פועל. במאמר זה, נסקור חלק מהמטבעות העיקריים כיום במסחר, תוך התמקדות בפלטפורמות והטכנולוגיות העומדות מאחוריהם.

ביטקוין (Bitcoin – BTC) ולייטקוין (Litecoin- LTC)

ביטקוין, המטבע הדיגיטלי הראשון והמוכר ביותר, הושק בשנת 2009 על ידי סאטושי נקמוטו. הביטקוין מבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין מבוזרת ומציע מנגנון של היצע מוגבל (21 מיליון מטבעות). ביטקוין יכול לשמש כאמצעי תשלום וכאמצעי לשימור ערך ויש המגדירים אותו כ"זהב דיגיטלי". 

לייטקוין, המטבע הדיגיטלי שנחשב לגרסה קלה ומהירה יותר של ביטקוין, המבוססת על קוד פתוח ומאפשרת העברות כספים מהירות יותר לעומת ביטקוין, ולרוב בחיוב עמלות נמוכות יותר בהשוואה לביטקוין. 

אתריום (Etherum – ETH), אוולאנץ (Avalanche – AVAX) וסולנה (Solana – SOL)

אתריום היא פלטפורמת חוזים חכמים מבוססת בלוקצ'יין המאפשרת פיתוח אפליקציות מבוזרות. המטבע ETH משמש כדלק להפעלת החוזים החכמים ברשת, מה שהופך אותו לאחד המטבעות החשובים ביותר בתחום המטבעות הדיגיטליים. הרשת עברה למנגנון הוכחת החזקה (PoS) שמקטין את צריכת האנרגיה שלה.

הזמן הרב שנדרש לאישור עסקאות והעמלות הגבוהות של אתריום, הובילו במהלך השנים ליצירת פלטפורמות חדשות שמציעות מהירות אישור גבוהה יותר לעסקאות לצד עמלות נמוכות יותר. דוגמה לכך היא פלטפורמת  אוולאנץ', שתוכננה לעמוד בביקוש רב, תוך שמירה על עלויות נמוכות ועסקאות מהירות, דוגמה נוספת היא רשת סולנה המשתמשת במנגנון הסכמה בשם Proof of History (PoH). בנוסף, ישנה גם את רשת פוליגון, המאפשרת הוזלת העמלות ושיפור ביצועי הרשת. 

קרדנו  (Cardano – ADA)

קרדנו היא רשת בלוקצ'יין המבוססת על מחקר מדעי הפועלת על בסיס הוכחת ההחזקה (Proof of Stake). היא מאפשרת לפעול באופן מהיר יותר (בהשוואה למנגנון הסכמה כמו Proof of Work) וכן הרשת יכולה לשמש אנשים רבים בו זמנית ומתאימה לבניית אפליקציות מבוזרות וחוזים חכמים. ייחודיות ברשת קרדנו, היא שהיא יושבת על רשת נפרדת והיא לא פתרון Layer 2 על גבי אתריום. 

ריפל (Ripple – XRP)

מטבע ריפל פותח כדי לייעל את המהירות והעלויות של העברות בינלאומיות. בניגוד לרוב המטבעות הדיגיטליים, XRP  אינו מבוסס על כרייה אלא מופץ ישירות על ידי חברת ריפל. בדומה לקרדנו, גם ריפל יושבת על רשת נפרדת והיא לא פתרון Layer 2 על גבי אתריום. 

USDC

USDC הוא מטבע יציב (Stablecoin) הצמוד לדולר האמריקאי ומגובה בנכסים מסורתיים. המטבע מטרתו לספק יציבות לשימושים פיננסיים שונים, לרבות תשלומים בינלאומיים, מסחר במטבעות דיגיטליים, ונזילות לבורסות. המטבע יושב על לא פחות מ-12 רשתות בלוקצ'יין שונות-Ethereum, Solana, Avalanche, Polygon, Stellar, Algorand, TRON, Hedera, Flow, Arbitrum, Optimism, Near Protocol

לסיכום, המטבעות הדיגיטליים שנסקרו במאמר מציעים מגוון רחב של פתרונות – מתשלומים דיגיטליים ועד פלטפורמות מתקדמות לפיתוח יישומים מבוזרים. המטבעות שהוצגו מבוססים על טכנולוגיות שונות, ובעלי שימושים מגוונים בשוק הקריפטו. הבנת ההבדלים ביניהם עשויה לסייע בקבלת החלטות מושכלות במסחר והשקעה. שוק הקריפטו נמצא בתהליך שינוי מתמיד, עם רגולציות חדשות, פיתוחים טכנולוגיים ושינויים כלכליים שמשפיעים על הערך והביקוש למטבעות שונים. לכן, חשוב להישאר מעודכנים ולהבין את השימוש והייעוד של המטבעות השונים, לפני קבלת החלטות רכישה ומכירה. הסוחרים בתחום נדרשים לגלות אחריות ולנהל את הסיכונים בצורה מושכלת, תוך שימוש במידע מבוסס וניתוח מקצועי.

הוריזון נכסים דיגיטליים בע"מ, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ו/או משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים או נגזריהם ו/או המלצה לביצוע פעולות כלשהן ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, במיוחד בשים לב לחוסר הוודאות הרגולטורי, המיסויי והיישומי לרבות אפשרות שימוש במטבעות הדיגיטליים או תוצריהם כלל. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה ו/או פעולה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. ייתכן שיחולו מגבלות מכוח מדיניות הבנקים השונים, אשר מכוחן לא תתאפשר הפקדת כספי מימוש המטבעות הדיגיטליים לחשבון הבנק. 

רוצים להצטרף אלינו? השאירו פרטים:

מילון מונחים

נלמד להכיר טוב יותר את עולם ההשקעות