הגיע הזמן להבין מהי כריית ביטקוין

תמונה לכתבה שמסבירה על מה זה כריית ביטקוין
הכל התחיל ב-"בלוק בראשית" שהיה הבלוק הראשון שנכרה על גבי רשת הביטקוין ב-3 בינואר 2009, על ידי סאטושי נקמוטו, לאחר שהשיק רשמית את הבלוקצ'יין הראשון.

כריית ביטקוין זהו התהליך שבו מתווספים למערכת מטבעות חדשים, ובדומה לתהליך כריית יהלומים וזהב, כריית ביטקוין דורשת אנשים השקעת כוח ואנרגיה רבים.
ההבדל בין כריית ביטקוין לזהב הוא שלא תצטרכו לעבוד באתר חפירה או לרדת למנהרות, תהליך כריית הביטקוין הינו תהליך דיגיטלי בלבד.

כדי לכרות ביטקוין, תצטרכו להשתמש במכשירים בעלי כוח עיבוד גבוה. השיטה הנפוצה ביותר היא בניית מערכת כרייה המורכבת מאוסף של כרטיסי מסך שמחוברים לאינטרנט והספקת חשמל (ASIC), ובעת חיבורם לרשת הבלוקצ׳יין ולתוכנת הכרייה – מכשירים אלו פותרים פעולות מתמטיות מסובכות ובכך מאשרים את הפעולות שמתבצעות על גבי הרשת.

לפרטים נוספים על הוריזון מבית אלטשולר שחם

אז איך זה עובד?

• יצירה של מטבעות חדשים:

מטבעות הפיאט (דולר, שקל וכו) שאנו משתמשים בהם מדי יום מודפסים ומונפקים על ידי בנקים מרכזיים, אך מטבעות הביטקוין מונפקים אחרת. האופי המבוזר שלו אומר שהוא לא צריך שום גוף שלטוני או סמכות גבוהה יותר, בכדי להפעיל את המערכת ולאשר את הפעולות שלו. במקום זאת, כורי הביטקוין משתמשים בכוחות המחשוב של מכונות הכרייה שלהם בכדי לפתור בעיות מתמטיות מורכבות. ברגע שהם פותרים את החידות החישוביות הללו, אותם כורים מתוגמלים במטבעות ביטקוין חדשים.

• אישור העסקאות ברשת:

מכשירי הכרייה מאשרים עסקאות ברשת על ידי מציאת פתרון לבעיות חישוביות מורכבות. לאחר שאותן עסקאות אושרו ע״י הכורים הן נכנסות לבלוק ברשת, שבמקרה של רשת הביטקוין – כל בלוק נסגר אחרי עשר דקות. השלב האחרון הוא סגירת הבלוק ע״י מציאת פתרון מתמטי נוסף, אותו כורה שפתר את המשוואה  – מתוגמל במספר מטבעות קבוע מראש שנחצה אחת ל-4 שנים לערך (על ׳אירוע החצייה׳ נפרט בהמשך הפוסט).
לאחר השלמת כל החלקים המורכבים ופתרון השאילתות המתמטיות, ׳כורי הביטקוין׳ מתוגמלים בשתי דרכים –  הדרך הראשונה אותה ציינו היא קבלת תגמול על סגירתו של כל בלוק, והדרך השניה היא קבלת תשלום מעמלות הרשת שהמשתמשים משלמים על אותן עסקאות (Transaction Fees).

• אירוע חצייה – Halving:

על כל 210,000 בלוקים שנכרו, מספר המטבעות שמקבלים הכורים עבור הוספה ואימות של עסקאות ברשת נחתך בחצי. אירוע זה, המכונה ׳חציית ביטקוין׳ (Halving) משפיע על הרווחים של הכורים. מהתגמול הראשוני שעמד על כ-50 מטבעות ביטקוין לבלוק בתחילת דרכה של הרשת, הכורים מקבלים כעת 6.25 מטבעות ביטקוין  לכל בלוק שנכרה (נכון לזמן כתיבת שורות אלו). חצייה זו מתרחשת פעם בארבע שנים לערך ותימשך עד שכל 21 מיליון המטבעות ייכרו.

• אבטחת הרשת:

כאשר כורים מאשרים עסקאות, הם הופכים את כל רשת הביטקוין לחזקה ומאובטחת יותר. משמע שהאפשרות לפריצה הופכת למסובכת וכמעט בלתי אפשרית עבור האקרים ותוקפים. האופי המבוזר של הרשת הופך אותה לעמידה בפני תקיפות כיוון שאין מקום ריכוזי אחד ששומר על כל המידע.

בנוסף, שיעור כוח הכרייה (Hash Rate) עולה כשכורים חדשים מצטרפים לשוק הכרייה, הקושי הוא מדד למדידת הקושי בכריית בלוק – שיעור זה מתייחס לכמות כוח המחשוב והתהליכים התורמים לרשת באמצעות פעולת הכרייה שהכורים מבצעים.

כאשר אדם שולח ביטקוין מהארנק שלו לארנק אחר, ההעברה יוצרת פונקציית גיבוב המורכבת מפרמטרים שונים כגון כתובות הנמען והשולח, כמות המטבעות שנשלחים ועוד. ברגע שהפונקציה נפתרת, הפתרון מקבל אישורים נוספים ע״י עוד כורים ובסוף התהליך ההעברה מאושרת ונחתמת בתוך בלוק, שנסגר כל עשר דקות עם אלפי העברות בתוכו שמכילות פונקציות גיבוב.

שיעור כוח הכרייה הוא גם מדד מרכזי לאבטחת הרשת, ככל שכוח הכרייה הפותר פונקציות גיבוב גדול יותר, ככה האבטחה ברשת עולה. משמע, ככל שיהיו יותר מכונות כרייה אשר ינסו לפתור פונקציות גיבוב ובכך להיות מתוגמלים במטבעות ביטקוין, כך שיעור כוח הכרייה יגדל ויהיה קשה יותר לפתור את הפונקציה.

• כמה ביטקוין נשאר?

בניגוד לכסף פיאט שניתן להדפיס ולהנפיק על ידי הממשלה או הבנקים המרכזיים בעת הצורך, לביטקוין יש היצע מקסימלי של 21 מיליון. נכון לזמן כתיבת שורות אלה, נכרו מעל 19,255,956 מטבעות ביטקוין, מה שמותיר לכורים כמעט 2 מיליון מטבעות לכרייה.  כאשר כל 21 מיליון המטבעות ייכרו, לא יהיו יותר מטבעות זמינים לכרייה.

לפרטים נוספים על הוריזון מבית אלטשולר שחם

 

הוריזון נכסים דיגיטליים בע"מ, ח.פ. 515730695, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ו/או משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים או נגזריהם ו/או המלצה לביצוע פעולות כלשהן ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, במיוחד בשים לב לחוסר הוודאות הרגולטורי, המיסויי והיישומי לרבות אפשרות שימוש במטבעות הדיגיטליים או תוצריהם כלל. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה ו/או פעולה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תוכן זה הינו בגדר תוכן פרסומי ואינו מהווה הצעה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא והוא מפורסם כמידע כללי בלבד. הוריזון נכסים דיגיטליים בע"מ אינה אחראית לנכונותם או לשלמותם של התכנים המוצגים.

רוצים להצטרף אלינו? השאירו פרטים:

מילון מונחים

נלמד להכיר טוב יותר את עולם ההשקעות