איך להפוך לחוקרי בלוקצ׳יין?

תארו לעצמכם שאתם נמצאים בספרייה עצומה, ואתם מחפשים ציטוט בודד באחד מאלפי הספרים שנמצאים בספרייה. נשמע כמו משימה בלתי אפשרית, נכון? עכשיו, דמיינו את רשת הבלוקצ'יין בתור הספרייה הזו. מה ההבדל בין הבלוקצ׳יין לספרייה? לבלוקצ׳יין יש כלי קסום שמוצא מיד את מה שנחפש - הכלי הזה נקרא ׳סייר בלוקצ'יין׳ (Blockchain Explorer).

מה זה - Blockchain Explorer ואיך להפוך לחוקרי בלוקצ׳יין?

תארו לעצמכם שאתם נמצאים בספרייה עצומה, ואתם מחפשים ציטוט בודד באחד מאלפי הספרים שנמצאים בספרייה. נשמע כמו משימה בלתי אפשרית, נכון? עכשיו, דמיינו את רשת הבלוקצ'יין בתור הספרייה הזו. מה ההבדל בין הבלוקצ׳יין לספרייה? לבלוקצ׳יין יש כלי קסום שמוצא מיד את מה שנחפש – הכלי הזה נקרא ׳סייר בלוקצ'יין׳ (Blockchain Explorer).

רשתות בלוקצ׳יין מכילות בתוכן עולם שלם מלא במידע גלוי, שקוף ומאומת ע״י מאות ואלפי מחשבים. היום אנחנו נלמד ונבין כיצד ניתן לקרוא את הנתונים שמופיעים ב׳סיירי הבלוקצ׳יין׳ (Blockchain Explorer).

אז מה הם סיירי בלוקצ׳יין?

סייר בלוקצ׳יין הוא סוג של דפדפן (כמו גוגל) הפועל ככלי לצפייה וניתוח כל העסקאות והפעילות שמתרחשת ברשתות בלוקצ׳יין שונות – חשוב להבהיר שלכל רשת יש דפדפן משלה, לצורך הדוגמא וההסברים נקח את רשת הביטקוין ורשת האתריום. אבל רגע, למה בכלל שיהיה לנו אכפת מהנתונים שעל גבי הבלוקצ׳יין?

1. שקיפות – היופי הטמון בבלוקצ׳יין הוא השקיפות, היכולת לדעת מה קורה ברשת בכל רגע נתון נותן ביטחון ומעלה את רמת האבטחה והאמינות. 
2. מכרה זהב לאנליסטים – אם אתם מנתחי נתונים או מפתחים, התובנות שתוכלו להפיק ממחקר וניתוח הרשתות יתנו לכם יתרון משמעותי בהבנה וביכולת בחירת ההשקעה שלכם בנכס מסויים.
3. 
למידה זה כיף – לכל המצטרפים החדשים שלנו, חקירת הבלוקצ׳יין זו דרך נפלאה לגלות את עולם הקריפטו.

אז לאחר שעברנו בזריזות על מה זה סייר בלוקצ׳יין ולמה הוא חשוב צירפנו לכם את שני סיירי הבלוקצ׳יין הנפוצים בביטקוין ואתריום: 

ביטקוין – Blockchain.com
• אתריום – Etherscan.io 

במאמר זה אנו נשתמש בסייר הבלוקצ׳יין של רשת הביטקוין כדוגמה בכדי להציג כמה מהפונקציות הנפוצות ביותר שאתרים אלו מספקים עבור המשתמשים.

שימוש בסייר - חקירת נתונים בבלוקצ׳יין:

לפני שצלול לעסקה ואילו פרטים הבלוקצ׳יין מכיל על כל עסקה ובלוק שנכרה ברשת, בואו נבחן אילו פרטים כלליים ניתן לנתח ולצלול אליהם בסייר הבלוקצ׳יין שלקחנו לדוגמא:

בתמונה הנ״ל ניתן לראות ממוצע נתונים של רשת הביטקוין, גודל בלוק ממוצע, מספר עסקאות שאושר ביום וגודל המצטבר בבייטים (Bytes) של עסקאות שממתינות לאישור. 
בנוסף, ניתן לראות ולנתח נתונים מבלוקים שנכרו ברשת:

בגרפים אלו תוכלו למצוא נתונים כגון גודל הבלוקצ׳יין של הביטקוין, גודל ממוצע לבלוק, מספר טרנזקציות לאורך זמן ועוד. מעבר לניתוח עסקאות ובלוקים, נוכל למצוא לא מעט נתונים הנוגעים בכרייה וכוח הרשת:

לאחר שצפינו בכלליות אילו נתונים ניתן לחקור, בואו נצלול קצת יותר לעומק:

כאשר אדם שולח ביטקוין לאדם אחר, העברה עולה לרשת ומחכה לאישור, בתמונה הבאה ניתן לראות מספר עסקאות שבוצעו שעדיין לא אושרו ע״י כורי הרשת.

לאחר שצפינו בטרנזקציות שממתינות לאישור, נוכל ללחוץ על אחת מהן ולהבין לעומק כל עסקה לפי הנתונים שהיא מכילה ברשת הביטקוין. בדוגמא להלן ניתן לראות: 

• כמות המטבעות שהועברו – 0.06577918 מטבעות ביטקוין בשווי 1,930 דולר נכון לעת השליחה.
• העמלה ששולמה – 2,082 סאטושי בסך – 0.61 דולר
• בנוסף ניתן לראות מי השולח ומי הנמען – אם תלחצו על הכתובות הצבועות בכתום תוכלו לפתוח את אותה כתובת ולראות את הפרטים שלה
 • מזהה הגיבוב (Hash ID) – לעיתים נקרא tx hash וצירוף מילים ואתיות זה משמש כ״קבלה״ שמוכיחה את העסקה

בנוסף לניתוח עסקאות בצורה יחידנית, ניתן לקבל מספר נתונים על תפקוד הרשת באותו זמן נתון, כפי שמצורף בתמונה הבאה:

בתמונה זו נוכל למצוא נתונים על: 

• כמות האישורים פר יום
• זמן ממוצע לאישור עסקאות
• סך עסקאות לפרק זמן מסויים
• ממוצע עסקאות לבלוק בנוסף לחקר עסקאות, ניתן לצפות ולחקור נתונים על בלוקים שלמים, שמכילים בתוכם מספר עסקאות (כמה אלפים בדר״כ) – נזכיר לכם שכל בלוק נסגר כל עשר דק בממוצע. מי שמעוניין לקרוא על כריית ביטקוין יכול ללחוץ כאן.

בתמונה הנ״ל נתן לראות נתונים כגון: 

• הכורה שכרה את הבלוק – ניתן גם ללחוץ על השם המסומן בכתוב ולהמשיך לחקור את אותו כורה
• מס הבלוק
• לפני כמה זמן נכרה
• מס העסקאות שנרשמו בתוך הבלוק • סך העמלות שנאספו מהעסקאות ועוד.

לסיכום, מחקר וניתוח רשתות בלוקצ'יין ממלא תפקיד מכריע בשיפור השקיפות והתועלת של הרשתות השונות. על ידי מתן גישה ואפשרויות ניתוח שונות לפעולות של רשתות, הכלים הללו הופכים את הטכנולוגיה לנגישה ומובנת יותר עבור חובבי קריפטו ותיקים וחדשים כאחד.

אלטשולר שחם הוריזון בע"מ, ח.פ. 515730695, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. החברה ו/או מי מטעמה אינם בעלי רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות, ועל מבצע פעולות במטבעות דיגיטליים להתייעץ עם יועצים מתאימים לפני ביצוע פעולות, על מנת להבין את מלוא השלכות פעולתו ואפשרותו להיפרע מהמטבעות בגין כך. החברה לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על מידע שנמסר על ידי החברה והעושה במידע שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד. החברה עשויה להיות מעורבת במגוון שירותים בתחום השירותים הפיננסיים, ובכלל זה בקשר למטבעות דיגיטליים, המכשירים הפיננסים והנכסים האמורים, וכן עשויה לקבל תגמול בגין שירותיה. מבלי לגרוע מכלליות האמור, החברה עשויה להחזיק ולסחור ובכלל זה במגמת קניה או במגמת מכירה עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה במוצרים או במכשירים הפיננסיים העולים מהמידע.

רוצים להצטרף אלינו? השאירו פרטים:

מילון מונחים

נלמד להכיר טוב יותר את עולם ההשקעות