החידושים הטכנולוגיים שהובילו ליצירת הביטקוין:
ביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי ראשון, הושק בשנת 2009 על ידי אדם או קבוצה אנונימית הידועה בשם סאטושי נקאמוטו. ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מבוזר שאינו נשלט על ידי אף ישות מרכזית והוא מבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין, שהיא מעין ספר חשבונות מבוזר שמתעד את כל עסקאות ברשת הביטקוין. ביטקוין היה המצאה מהפכנית שהציגה מספר מושגים חדשים לעולם. עם זאת, הוא לא היה הניסיון הראשון ליצור מטבע דיגיטלי. היו הרבה מטבעות דיגיטליים אחרים שפותחו עוד לפני הביטקוין, אבל אף אחד מהם לא הצליח באותו קנה מידה.
אז מה הפך את הביטקוין לכל כך מיוחד? ואילו חידושים מרכזיים הובילו ליצירת הביטקוין?
בואו נסקור *חלק* מן ההמצאות שהובילו ליצירתו המופלאה של מטבע הביטקוין:
• חותמת זמן מקושרת (Linked Timestamp) – חותמת זמן מקושרת היא שיטה לקישור שני מסמכים דיגיטליים או יותר יחדיו באופן שמוכיח שהמסמכים היו קיימים בזמן מסוים. הדבר משמש לעתים קרובות כדי למנוע זיוף מסמכים. ביטקוין משתמש בחותמת זמן מקושרת כדי ליצור שרשרת של בלוקים, שהיא תיעוד של כל עסקאות על גבי רשת הביטקוין.
• מפתחות ציבוריים (Public Keys) – מפתחות ציבוריים משמשים להצפנה ולפענוח נתונים. בביטקוין משתמשים במפתחות ציבוריים גם לזיהוי משתמשים, מה מאפשר למשתמשים לשלוח ולקבל ביטקוין מבלי לחשוף את המידע האישי שלהם.
• הוכחת עבודה (Proof of Work) – הוא מנגנון קונצנזוס מבוזר המשמש רשתות בלוקצ׳יין שונות, כמו הביטקוין, כדי לאמת עסקאות ולהוסיף בלוקים חדשים לבלוקצ'יין. במערכת PoW, כורים מתחרים על פתרון בעיה מתמטית מורכבת, והכורה הראשון שפותר את הבעיה מתוגמל במטבע דיגיטלי. הקושי של הבעיה המתמטית מותאם לאורך זמן כדי להבטיח שלוקח זמן מסוים לפתור, מה שעוזר למנוע מאנשים ויישויות להשתלט על הרשת ובנוסף מונע בזבוז כפול (Double Spending).
• חוזים חכמים (Smart Contract) – חוזה חכם הוא חוזה דיגיטלי מבוזר על רשת בלוקצ'יין, אשר מסוגל לקבל ו/או לייצא נתונים ולבצע פעולות מסוימות באופן אוטומטי (בדומה לתוכנה רגילה). מטרתו הינה לאפשר הסכמה בין המשתמשים ללא צד שלישי או גוף ריכוזי, באופן אוטומטי ופומבי שאינו ניתן לשינוי.
• רשתות עמית לעמית (Peer to Peer Networks) – רשתות עמית לעמית הן רשתות של מחשבים שאינן נשלטות על ידי אף רשות מרכזית. ביטקוין היא רשת עמית לעמית, מה שאומר שהרשת אינה נשלטת על ידי אף ממשלה או מוסד פיננסי, אלא ע״י המשתמשים והקהילה אשר לוקחת בה חלק. כל החידושים האלו אפשרו לביטקוין להתגבר על האתגרים שפקדו את הניסיונות הקודמים ליצור מטבעות דיגיטליים. ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מאובטח, מבוזר ועמיד לצנזורה.
ביטקוין היה חידוש שנוי במחלוקת, אבל הוא גם מבטיח מאוד בעיניי רבים. יש לו פוטנציאל להפוך את השירותים הפיננסיים לנגישים יותר לאנשים בכל רחבי העולם, מה שיכול גם להוביל לפיתוח של מוצרים ושירותים פיננסיים חדשים וחדשניים. רק הזמן יגיד מה תהיה ההשפעה ארוכת הטווח של הביטקוין. עם זאת, אין ספק שמדובר בחידוש מהפכני ששינה את הדרך בה אנו חושבים על כסף.
קרדיט לתמונה – Patrick Lowry.
אלטשולר שחם הוריזון בע"מ, ח.פ. 515730695, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. החברה ו/או מי מטעמה אינם בעלי רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות, ועל מבצע פעולות במטבעות דיגיטליים להתייעץ עם יועצים מתאימים לפני ביצוע פעולות, על מנת להבין את מלוא השלכות פעולתו ואפשרותו להיפרע מהמטבעות בגין כך. החברה לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על מידע שנמסר על ידי החברה והעושה במידע שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד. החברה עשויה להיות מעורבת במגוון שירותים בתחום השירותים הפיננסיים, ובכלל זה בקשר למטבעות דיגיטליים, המכשירים הפיננסים והנכסים האמורים, וכן עשויה לקבל תגמול בגין שירותיה. מבלי לגרוע מכלליות האמור, החברה עשויה להחזיק ולסחור ובכלל זה במגמת קניה או במגמת מכירה עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה במוצרים או במכשירים הפיננסיים העולים מהמידע.