׳קריפטו זה לפושעים בלבד׳ – כמה באמת משתמשים בביטקוין ומטבעות נוספים לשימושים לא חוקיים?
ביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי הראשון והגדול ביותר בשוק הקריפטו, זכה הן לפופולריות והן לשמצה מאז הצגתו לעולם בשנת 2009. אמנם זה נכון שמטבע הביטקוין ומטבעות נוספים אחריו שימשו לפעילות בלתי חוקית, אך חשוב לשים זאת בהקשר לשימוש הכולל שלו ולאופי הפשעים הפיננסיים בכלל.
בואו ננסה להבין כמה באמת משתמשים בביטקוין ומטבעות דיגיטליים נוספים לצרכים לא חוקיים? ומה קורה במקביל במערכת הבנקאית המסורתית?
לפי מחקר של חברת ניתוחי הבלוקצ׳יין המובילה – Chainalysis בשנת 2022 סך העסקאות הלא חוקיות במטבעות דיגיטליים עמדו על כ-20.1 מיליארד דולר – נשמע הרבה נכון? אך נפח העסקאות הלא חוקיות היווה רק 0.24% מהיקף המסחר במטבעות הקריפטו הכולל שעמד באותו שנה על יותר מ-8.3 טריליון דולר.
יתרה מכך, חשוב לזכור שהפעילויות הלא חוקיות שמבוצעות בביטקוין ומטבעות נוספים הכוללות הונאות מסוגים שונים אינן ייחודיות לעולם הקריפטו בלבד ומתרחשות בכל סוגי המערכות הפיננסיות המסורתיות (באחוזים וסכומים גדולים יותר בהרבה מאלו שבעולם הקריפטו).
לשם ההשוואה למערכת הבנקאות המסורתית – משרד האו״ם לפשע וסמים (UNODC) מעריך שבין 2% עד 5% מהתמ״ג העולמי מגיע ממקורות לא חוקיים ומולבן מידי שנה במערכות פיננסיות מסורתיות, אם נהפוך את האחוזים למספרים מדובר על בין 1.9 טריליון דולר ל-4.7 טריליון דולר שהולבנו במערכות הפיננסיות והגיעו ממקור פעילות לא חוקית. נתון זה מצביע על כך ששיעור הפעילויות הבלתי חוקיות במערכת המסורתית גבוה משמעותית מהפעילויות הלא חוקיות בעולם הקריפטו. עד כה ניתן לראות שבעולם הקריפטו סך הכסף שמקורו בפעילות לא חוקית עמד על 20.1 מיליארד דולר לעומת 1.9 – 4.7 טריליון דולר שהולבן במערכות פיננסיות מסורתיות במהלך שנת 2022.
כמה קנסות קיבלו המערכות הפיננסיות המסורתיות?
לפי נתונים מאתר Violation Tracker המפרט עונשים כספיים שקיבלה תעשיית השירותים הפיננסיים, סכום הקנסות הכולל עומד על מעל מ-385 מיליארד דולר מאז שנת 2000, שכלל 7,596 רשומות. בין הנקנסים היו בנקים גדולים כמו בנק אוף אמריקה ו-JPMorgan Chase עם קנסות של עשרות מיליארדי דולרים. הבנקים קיבלו עונשים בגין עבירות שונות – לרבות ניצול לרעה של משכנתאות, הפרות של הגנה על משקיעים וליקויים נגד הלבנת הון. נתונים אלה מדגישים את היקף ההתנהלות הפיננסית במערכות בנקאיות מסורתיות, ומציעים פרספקטיבה על היקף הפעילויות הבלתי חוקיות בהשוואה לאלו של עולם הקריפטו כפי שציינו.
בתמונה מעלה תוכלו לראות את עשרת הקנסות הגבוהים ביותר שקיבלו מוסדות פיננסים מסורתיים.
שמרו את הכתבה הזו לפעם הבאה שתשמעו ממתנגדים שטוענים שקריפטו משמש לפשיעה בלבד.
אלטשולר שחם הוריזון בע"מ, ח.פ. 515730695, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. החברה ו/או מי מטעמה אינם בעלי רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות, ועל מבצע פעולות במטבעות דיגיטליים להתייעץ עם יועצים מתאימים לפני ביצוע פעולות, על מנת להבין את מלוא השלכות פעולתו ואפשרותו להיפרע מהמטבעות בגין כך. החברה לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על מידע שנמסר על ידי החברה והעושה במידע שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד. החברה עשויה להיות מעורבת במגוון שירותים בתחום השירותים הפיננסיים, ובכלל זה בקשר למטבעות דיגיטליים, המכשירים הפיננסים והנכסים האמורים, וכן עשויה לקבל תגמול בגין שירותיה. מבלי לגרוע מכלליות האמור, החברה עשויה להחזיק ולסחור ובכלל זה במגמת קניה או במגמת מכירה עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה במוצרים או במכשירים הפיננסיים העולים מהמידע.