באנו לנפץ 5 מיתוסים על הביטקוין

המטבע הדיגיטלי הראשון - הביטקוין, הגיח לעולם מתוך משבר כלכלי ונסיון לשנות את תפיסת האנושות לגבי כסף וערך תוך כדי הנגשת טכנולוגיה (בלוקצ׳יין) פורצת דרך. אותה תפיסה וטכנולוגיה לעיתים לא מובנת בגלל תפיסות שגויות. מאמר זה נועד להתייחס ולהפריך כמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר סביב מטבע הביטקוין.

באנו לנפץ לכם 5 מיתוסים על הביטקוין:

המטבע הדיגיטלי הראשון – הביטקוין, הגיח לעולם מתוך משבר כלכלי ונסיון לשנות את תפיסת האנושות לגבי כסף וערך תוך כדי הנגשת טכנולוגיה (בלוקצ׳יין) פורצת דרך. אותה תפיסה וטכנולוגיה לעיתים לא מובנת בגלל תפיסות שגויות. מאמר זה נועד להתייחס ולהפריך כמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר סביב מטבע הביטקוין.

1. ביטקוין זה תרמית פרמידה / פונזי: הרשות לניירות ערך בארה"ב מגדירה תרמיות פונזי כתכניות השקעה שקריות המשלמות תשואות למשקיעים קודמים תוך שימוש בהון של משקיעים חדשים יותר. ביטקוין, לעומת זאת, אינו מתאים להגדרה זו. בניגוד לתרמיות פרמידה ופונזי, ביטקוין לא מבטיח תשואות גבוהות עם סיכון נמוך. רשת הבלוקצ׳יין של הביטקוין פועלת בשקיפות כפרוטוקול קוד פתוח, ואין ישות ריכוזית שמרוויחה על חשבון משתתפים חדשים. השקתו של מטבע הביטקוין הייתה הוגנת ואפשרה לכל אחד לכרות, למכור ולקנות מטבעות. 

2. ביטקוין הוא חסר ערך: ישנם הטוענים שלביטקוין אין ערך מהותי מכיוון שהוא דיגיטלי ואינו מגובה בנכסים מוחשיים. ערך, במהותו, הוא מושג סובייקטיבי, הנקבע לפי מה שאנשים מוכנים לייחס לו. בואו נקח לדוגמא את הדולר האמריקאי, לדולר יש ערך לא בגלל שהשטר עשוי מחומרים יקרים, אלא בגלל שאנשים מאמינים בערכו ומקבלים אותו כאמצעי חליפין. באופן דומה, ערכו של הביטקוין נגזר מהאמונה הקולקטיבית בתועלת שלו, בפוטנציאל ובפתרונות שהוא מציע למגבלות קיימות של המערכת הפיננסית הכוללות:

• אופי מבוזר – לביטקוין אין ישות שמנהלת אותו כגון חברה או מדינה 

• קוד פתוח – רשת הביטקוין כתובה בקוד פתוח מה שמאפשר למשתמשים לחקור, לבדוק ולהבין את הקוד העומד מאחורי הרשת המבוזרת הגדולה בעולם 

• מלאי מוגבל – לעומת הדולר ומטבעות נוספים, שאותם ניתן להדפיס ללא הרף, לביטקוין יש מלאי מוגבל של כ-21 מיליון מטבעות שכרייתם תגיע לסופה בשנת 2140. 

• פתוח לכולם – כל אדם עם גישה לאינטרנט יכול לרכוש ולהחזיק בביטקוין, לא משנה היכן אותו אדם גר בעולם או מה מוצאו, הביטקוין פתוח לשימוש עבור כלל בני האדם ומאפשר חופש ללא תלות בבנק, מערכת פיננסית או מדינה. שילוב הערכים הללו מספקים לביטקוין ערך מהותי, עבור אלו הבוחרים לגלות אותו. 

3. דאגות סביבתיות: צריכת האנרגיה של ביטקוין עוררה חששות סביבתיים רבים. עם זאת, חלק ניכר מכריית הביטקוין כיום משתמש באנרגיה בת קיימא. מחקרים מצביעים על כך שלמעלה ממחצית מכל הכרייה מופעלת באנרגיה ירוקה. כורי ביטקוין משתמשים לעתים קרובות במשאבי אנרגיה מבוזבזים, הנפלטים כתוצאה מתהליכים שונים כגון כריית נפט, גז ועוד. בחודש מאי 2023, נמדדה צריכה החשמל הגלובלית של כריית ביטקוין שעמדה על כ-95 טרה-וואט לשעה, צריכה זו מהווה כ-0.5% מסך כל צריכת החשמל העולמית. 

מועצת כריית הביטקוין (Bitcoin Mining Council) שהינו גוף וולונטרי ופתוח של כורי ביטקוין, המהווים כ-48% מסך כל כוח הכרייה העולמי בביטקוין, דיווח כי שימוש באנרגיה מתחדשת בכריית ביטקוין היווה כ-58% מהחשמל ברבעון השני של 2022. עלייה משמעותית מהרבעון הראשון של 2021 שעמד על 36.8% בשימוש באנרגיה מתחדשת לצורך כריית ביטקוין. 

לסיכום, בעוד שלכריית ביטקוין יש טביעת רגל סביבתית משמעותית, נעשים מאמצים רבים שבאים לידי ביטוי כבר היום לעבור למקורות אנרגיה ברי קיימא. האימוץ ההולך וגובר של אנרגיה מתחדשת בפעולות כרייה והפוטנציאל של כריית ביטקוין יכולים לסלול את הדרך לעתיד בר קיימא יותר עבור המטבע הדיגיטלי הראשון והגדול בעולם. 

4. האנונימיות והשימוש הבלתי חוקי של ביטקוין: האמונה הרווחת היא שביטקוין הוא מטבע אנונימי המשמש בעיקר לפעילויות לא חוקיות. במציאות, עסקאות על גבי רשת הביטקוין הן אמנם בשם בדוי (המורכב ממספרים ואותיות ברצף רנדומלי), אך לא אנונימי, עם הידע והכלים הנכונים, ניתן לאתר כתובות ולשייך אותן לבעלים (ברוב המקרים) בהינתן וקיימו אינטראקציה עם פלטפורמות הדורשות תהליך זיהוי. השקיפות של הבלוקצ'יין מאפשרת מעקב אחר כלל העסקאות המתרחשות על גבי הרשת, מה שהופך את המטבע לפחות אידיאלי עבור פעילויות בלתי חוקיות מאשר מזומן פיאט. למעשה, רק אחוז זעום מהעסקאות במטבעות דיגיטליים אינן חוקיות, בהשוואה לאחוז גבוה יותר בעסקאות מזומן. אמנם זה נכון שבעבר נעשה שימוש בביטקוין לעסקאות לא חוקיות, במיוחד בימיו הראשונים בדארקנט (Darknet) אבל מחקרים מוכיחים כי אחוז הפעילויות הבלתי חוקיות באמצעות ביטקוין ירד משמעותית לאורך השנים. מחקר של חברת Chainalysis בשנת 2020 מצא כי פחות מ-1% מכל העסקאות ברשת הביטקוין היו קשורות לפעילויות לא חוקיות. לעומת זאת, כמות הכסף הבלתי חוקי שזורם דרך מערכות בנקאיות ובמזומן, גבוה במידה ניכרת. הנרטיב של ביטקוין להיות מקלט אנונימי לפעילויות בלתי חוקיות הוא מיושן ובעיקר לא מדויק. ככל שהרשת מתבגרת ונושאת אמצעים רגולטוריים (כמו תהליך זיהוי והגברת פיקוח לבורסות), תפקידו של הביטקוין בעסקאות לא חוקיות ממשיך להצטמצם. חיוני להבדיל בין הצורך הלגיטימי בפרטיות בעסקאות פיננסיות לבין שימוש לרעה בפרטיות כזו למטרות בלתי חוקיות. 

5. חששות האבטחה של רשת הביטקוין: יש החוששים שרשת הביטקוין עלולה להיפרץ או ״להיסגר״ ביום מן הימים. עם זאת, טכנולוגיית הבלוקצ'יין של הביטקוין וכוח החישוב העצום שמגבה אותו הופכים אותו למאובטח מאוד. אופיו המבוזר מבטיח עמידות בפני איומים פוטנציאליים. מאז הקמתו, פרוטוקול הליבה של הביטקוין נותר ללא פריצה. בעוד שרשת הביטקוין עצמה מאובטחת מאוד, ארנקי המשתמשים הם אלו שיכולים להיות פגיעים אם אינם מוגנים כראוי. מומלץ למשתמשים להשתמש בארנקים קרים (ארנקי חומרה שלא מחוברים ישירות לאינטרנט), להשתמש באימות דו שלבי ולשמור על המילים המגבות את המפתח הפרטי ובעצם מאפשרות גישה לארנקים (Private Keys). חיוני להבדיל בין האבטחה של הפרוטוקול של רשת הביטקוין לנהלי האבטחה של משתמשים בודדים או פלטפורמות צד שלישי. 

לסיכום: ביטקוין, כרשת מוניטרית חדשנית, מוקף לרוב במיתוסים ותפיסות שגויות. על ידי הבנת הטבע והפוטנציאל של הרשת, אנשים ומוסדות יכולים לקבל החלטות מושכלות לגבי הטכנולוגיה הזו. ניפוץ 5 המיתוסים הללו יכול לחשוף את הפוטנציאל של ביטקוין להניע לחדשנות ועל עתיד משגשג.

אלטשולר שחם הוריזון בע"מ, ח.פ. 515730695, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. החברה ו/או מי מטעמה אינם בעלי רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות, ועל מבצע פעולות במטבעות דיגיטליים להתייעץ עם יועצים מתאימים לפני ביצוע פעולות, על מנת להבין את מלוא השלכות פעולתו ואפשרותו להיפרע מהמטבעות בגין כך. החברה לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על מידע שנמסר על ידי החברה והעושה במידע שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד. החברה עשויה להיות מעורבת במגוון שירותים בתחום השירותים הפיננסיים, ובכלל זה בקשר למטבעות דיגיטליים, המכשירים הפיננסים והנכסים האמורים, וכן עשויה לקבל תגמול בגין שירותיה. מבלי לגרוע מכלליות האמור, החברה עשויה להחזיק ולסחור ובכלל זה במגמת קניה או במגמת מכירה עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה במוצרים או במכשירים הפיננסיים העולים מהמידע.

רוצים להצטרף אלינו? השאירו פרטים:

מילון מונחים

נלמד להכיר טוב יותר את עולם ההשקעות