מה זה UTXO בביטקוין?
רשת הביטקוין עוקבת ומתעדת את כל העסקאות שהמשתמשים מבצעים, ומאפשרת גם לנו לעקוב, לנתח ולראות באופן פומבי מה קורה על גבי הרשת. אבל אי פעם תהיתם איך היא עושה את זה? ואיך הרשת יודעת כמה כסף יש בכל ארנק?
אחד המושגים המכריעים שעוזרים לרשת לעקוב אחרי כל הפעילות נקרא UTXO.
בעולם הביטקוין, בניגוד לעולם התשלומים המסורתי, השימוש ב-UTXO הוא הכרחי וחיוני על מנת שהרשת תבטיח שקיפות מלאה ושלמות בביצוע העסקאות.
ראשית – משמעותן של ראשי התיבות של הביטוי UTXO הן – Unspent Transaction Output. בואו ננסה לפרק את המונח לחלקים על מנת שנבין אותו בצורה פשוטה ולעומק:
עסקה (Transaction) 🎲: ברשת הביטקוין כאשר אנשים שולחים ומקבלים מטבעות ביטקוין הם למעשה יוצרים עסקה שנרשמת על גבי הרשת. עסקה זו היא רשומה דיגיטלית שמראה את תנועת המטבעות מאדם אחד לאחר. אחת התכונות היפות ברשת היא שכל המידע הזה גלוי, פומבי, וניתן לראות המון פרטים על העסקאות שמתבצעות ברשת (כגון – כמה כסף הארנק מחזיק, כמה מטבעות הוא שלח, לאיזה ארנק ועוד – לקריאה על מה זה ארנק דיגיטלי לחצו כאן).
פלט (Output) 🔎: כאשר מישהו שולח ביטקוין לאדם אחר, העסקה יוצרת פלט. אפשר לדמיין שאותו פלט הוא כמו קופסה המכילה כמות מסוימת של ביטקוין.
׳טרם מומש׳ (Unspent) 🕐: כאשר נוצר פלט כתוצאה מעסקה ברשת, אותם מטבעות ביטקוין שנמצאים ״בקופסה״ עדיין לא נוצלו, משמע שהם זמינים לשימוש בעסקאות עתידיות עבור אותו אדם שקיבל את המטבעות.
המונח UTXO: מתייחס לכל הפלטים שטרם מומשו ברשת הביטקוין. חשבו על פלטים אלו כמו רשימה של כל הקופסאות שיש בהן ביטקוין ועדיין לא נוצלו.
לדגומא לפי הדיאגרמה המצורפת:
UTXO 1 ו-UTXO 2 הם קלט לעסקה – משמע שהן באלאנס לאותו ארנק שקיבל מטבעות ממקורות שונים (או מאותו מקור) ועד רגע העסקה היו ׳פלט לעסקה שלא מומשה׳.
ל-UTXO 1 יש ערך של 5 מטבעות ביטקוין ול-UTXO 2 יש ערך של 3 מטבעות ביטקוין, המשמעות היא שאותם מטבעות המשויכים ל UTXOs אלו מושקעים בעסקה זו לצורך השליחה – בסך הכל 8 מטבעות ביטקוין. העסקה נחתמת בחתימה לצורך הוכחה קריפטוגרפית מאובטחת ומוצפנת לכך שהבעלים של אותם UTXOs אישר את העסקה הזו.
לאחר מכן, העסקה יוצרת שני UTXOs חדשים כפלטים: UTXO 3 עם ערך של 6 מטבעות ביטקוין ו- UTXO 4 עם ערך של מטבע ביטקוין אחד. אלו הן רשומות העסקה החדשות "שלא מומשו" ובהן ניתן להשתמש בעסקאות עתידיות (המטבעות עברו לארנק אחר עקב ההעברה).
העסקה כוללת גם עמלה של בשווי מטבע ביטקוין שלם (לצורך הדוגמא, לא צריך להבהל), שאותה עמלה עוברת לידי הכורים כאות תודה על תרומתם באישור וביצוע העסקה.
למה UTXO זה חשוב כ״כ ברשת הביטקוין?
הארכיטקטורה של רשת הביטקוין והשימוש ב-UTXO מבטיח שהעסקות על גבי הרשת מאומתות וגם מונע מאנשים לבצע ״בזבוז כפול״ בו יוכלו לשלוח את אותו מטבע ביטקוין לכמה אנשים שונים ובכך ׳לרמות׳ את הרשת.
בנוסף – הרשת יכולה לעקוב אחרי היתרות של כל המשתמשים מבלי להסתמך על צורת עבודה של ״בנקים מסורתיים״.
לסיכום, ה-UTXO ממלא תפקיד חשוב ברשת המכריע על שמירת האבטחה וטבעו המבוזר של המטבע הראשון והגדול ביותר – הביטקוין.
אלטשולר שחם הוריזון בע"מ, ח.פ. 515730695, בעלת רישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב שמספרו 57767. החברה ו/או מי מטעמה אינם בעלי רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות, ועל מבצע פעולות במטבעות דיגיטליים להתייעץ עם יועצים מתאימים לפני ביצוע פעולות, על מנת להבין את מלוא השלכות פעולתו ואפשרותו להיפרע מהמטבעות בגין כך. החברה לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על מידע שנמסר על ידי החברה והעושה במידע שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד. החברה עשויה להיות מעורבת במגוון שירותים בתחום השירותים הפיננסיים, ובכלל זה בקשר למטבעות דיגיטליים, המכשירים הפיננסים והנכסים האמורים, וכן עשויה לקבל תגמול בגין שירותיה. מבלי לגרוע מכלליות האמור, החברה עשויה להחזיק ולסחור ובכלל זה במגמת קניה או במגמת מכירה עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה במוצרים או במכשירים הפיננסיים העולים מהמידע.