לייטקוין

הגיע הזמן להבין - מה זה לייטקוין!​

תעודת הזהות של הלייטקוין:

• סימול: Litecoin – LTC 
תאריך לידה: 13.10.2011
הורים: צ׳ארלי לי 
תעודת לידה: https://tinyurl.com/dvnvum2a
מנגנון הסכמה: הוכחת העבודה (Proof of Work)
סך מטבעות שיווצרו אי פעם: 84,000,000
יחידת מידה קטנה: ליטושי (1/100,000,000 Litoshi)

לייטקוין - מה זה בכלל?

הקדמה:

לייטקוין הוא מטבע דיגיטלי פופולרי שנוצר בשנת 2011 בהשראת טכנולוגיית הביטקוין על ידי צ'רלי לי – מהנדס גוגל לשעבר, ונחשב לאלטקוין (Altcoin) הראשון. המטבע הושק לראשונה ב-13 באוקטובר 2011, במטרה להיות ״הכסף לזהב של ביטקוין״, ונכון לכתיבת שורות אלו הוא אחד ממטבעות הקריפטו הגדולים ביותר לפי שווי שוק. 

בדיוק כמו הביטקוין (BTC), הלייטקוין פועל על בלוקצ'יין בקוד פתוח שאינו נשלט על ידי אף רשות מרכזית. לכל מפעיל צומת יש עותק של כל הבלוקצ'יין, וזאת כדי להבטיח את מהימנות העסקאות. בנוסף, כמו בביטקוין – כורים עוזרים לעבד עסקאות חדשות וליצור מטבעות חדשים על ידי פתירת פונקציית הגיבוב שנוצרת מכל עסקה.

אלגוריתם הכרייה של מטבע הלייטקוין נקרא – Scrypt, בשונה מהאלגוריתם SHA-256 של ביטקוין. אלגוריתם Scrypt נועד להיות עתיר יותר בזיכרון, משמע שבכדי לכרות לייטקוין נדרש יותר זכרון מאשר כוח עיבוד, מה שמקשה על פיתוח ייעודי של מכשירי כרייה עבור מטבע הלייטקוין – ומאפשר למשתמשים פרטיים להריץ את תוכנת הכרייה ולהשתמש בציוד ביתי לכרייה. בשונה ממטבע הביטקוין שדורש ציוד יקר יותר ודורש כוח עיבוד רב.

בריף היסטוריה קצר:

2011: הלייטקוין נוצר ע״י צ׳ארלי לי.

2013: לייטקוין מתווסף לבורסת המסחר Coinbase ותופס תאוצה בשימוש החברתי – כמו כן עולה בנפח השוק שלו.

2017: מחיר הלייטקוין מזנק מ-$3 למעל $370 למטבע!

2018: מטבע הלייטקוין מאמץ את טכנולוגיית ׳רשת הברק׳ (Lightning Network).

2019: לייטקוין משלב פרוטוקול אבטחה ופרטיות בשם MimbleWimble הנועד בכדי לשמור על פרטיות ואנונימיות המשתמשים.

2021: הלייטקוין חוגג עשור 🎉 

הסיפור של לייטקוין בקצרה:

לייטקוין נוצר על ידי בוגר המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, צ'רלי לי. לי הוא מהנדס גוגל לשעבר שהתעניין בביטקוין ב-2011 ולאחר שיצר את לייטקוין, לי הצטרף לבורסת הקריפטו Coinbase כמנהל ההנדסה שלהם ב-2013.

לאחר שהצטרף לבורסת הקריפטו, לי הניח במידה רבה בצד את הפיתוח שלו בלייטקוין. בזמנו, הוא אמר שהוא מאמין שחשוב לעזור וללמד אנשים ״להחזיק ביטקוין״, ואמר שהלייטקוין "לא היה מוכן" לצמוח.

בסוף 2017, לי עזב את קוינבייס בכדי להמשיך בפיתוח של הלייטקוין במשרה מלאה. בדצמבר 2017, הוא חשף שהוא מוכר ותורם את כל המטבעות שלו, מכיוון שהוא הואשם לעתים קרובות שקידם בעזרת ציוצים שלו בטוויטר את המטבע לטובות אישיות.

אבל למה לייטקוין נוצר? בהכרזה של צ׳ארלי לי שפורסמה באוקטובר 2011 בפורום Bitcointalk, לי ציין שהוא רוצה ״ליצור מטבע שהוא כסף לזהב של ביטקוין״ (Silver to Bitcoin's gold), תוך שימוש במיטב החידושים של הביטקוין. פרט בונוס שחשוב לדעת הוא שהרבה מן השדרוגים שהביטקוין עובר, מטמיעים קודם על הלייטקוין כדי לראות ולבחון אותם על רשת בקנה מידה קטן יותר.

לייטקוין מול ביטקוין - מה ההבדלים?

בעוד שליטקוין הושק כדי להיות "הכסף" הדיגיטלי, בדיוק כמו ביטקוין, המטבע בא לנסות והתעלות על מספר ״חסרונות״ שלטענת יוצר הלייטקוין היו בביטקוין. 

המטרה העיקרית הייתה להקל על סוחרים ומשתמשים לקבל תשלומי לייטקוין על ידי ביצוע עסקאות מהיר יותר מאשר בבלוקצ׳יין של הביטקוין. בממוצע, בלוק לייטקוין אחד לוקח שתי דקות וחצי לכרות, לעומת ביטקוין שבלוק נסגר כל 10 דקות. 

בנוסף, בעוד שתגמול הכרייה של הביטקוין מצטמצם בחצי כל 210,000 בלוקים (כל 4 שנים לערך), ייצור לייטקוין מצמצם בחצי כל 840,000 בלוקים. באופן דומה, כדי להבטיח שהלייטקוין האחרון ייכרה בזמן כריית הביטקוין האחרון, ההיצע של הלייטקוין מוגבל ל-84 מיליון מטבעות (לעומת 21 מיליון מטבעות ביטקוין).

האם לייטקוין הוא ״מזלג״ (Fork) של הביטקוין?

לא, לייטקוין אינו מזלג של הביטקוין ואינו פוצל מן הבלוקצ׳יין של הביטקוין. טכנולוגיית הבלוקצ׳יין של הלייטקוין מבוססת על הקוד של הביטקוין – אך עם השינויים שהצגנו בפסקה הקודמת ☝️.

חידושים ומאפיינים (Features) נוספים שיש בלייטקוין:

 סגוויט – SegWit (Segregated Witness) הינו שדרוג שהתווסף לרשת במטרה להגדיל את הקיבולת של הבלוקצ׳יין ולעמוד בעלייה בביקוש הגובר במטבע. השדרוג בבסיסו מסיר נתונים מסויימים מעסקאות על גבי הרשת ובכך משפר את מהירות העסקאות ומפחית את העמלות שהמשתמשים צריכים לשלם. 
• אטומיק סוואפ (Atomic Swaps) – רשת הלייטקוין הטמיעה ׳החלפות אטומיות׳ המאפשרות למשתמשים להחליף (Exchange) בין מטבעות ללא צורך בשימוש בזירת מסחר.

לסיכום – לייטקוין הוא מטבע דיגיטלי בעל מספר תכונות ושיפורים ייחודיים ביחס לביטקוין. זמני כריית הבלוק המהירים שלו, אלגוריתם הכרייה השונה ושדרוגי הפרוטוקולים, הפכו אותו לנכס יקר ערך. בנוסף, הקהילה החזקה והמחויבות של רשת הלייטקוין תרמה לביזור, להצלחתה ולפופולריות שלה בקרב משתמשים ומשקיעים כאחד.

מאמרים בתחום הקריפטו

מגוון מאמרים וכתבות על עולם הקריפטו, מוזמנים לקרוא!

ביטקוין כפתרון לאוכלוסיות ללא גישה לבנק ואיך הוא עשוי לשפר את איכות החיים במדינות מתפתחות?

ביטקוין, המטבע הדיגיטלי הראשון בעולם, נוצר במטרה להוות חלופה למערכת הפיננסית המסורתית ולפעול ללא תלות בגוף מתווך. בעוד שבמדינות מפותחות שירותים בנקאיים מודרניים נחשבים זמינים ונגישים לכלל האוכלוסייה, במדינות רבות בעולם עדיין חיים מאות מיליוני אנשים ללא גישה לשירותים בנקאיים בסיסיים. אוכלוסיות אלו, מתמודדות עם חסמים כלכליים ניכרים, כאשר במצב זה, ביטקוין ומטבעות נוספים כדוגמת מטבעות יציבים עשויים להוות פתרון חדשני ולהנגיש עבורם שירותי בנקאות בינלאומיים.

המקסימליסטים של הביטקוין ומהי האידיאולוגיה הכלכלית שעומדת מאחוריה?

עם עליית המודעות לביטקוין בעולמות הפיננסים והטכנולוגיה, נולדה גם תנועה אידיאולוגית חדשה, שזכתה לכינוי ביטקוין מקסימליזם (Bitcoin Maximalism)- מדובר באידיאולוגיה הרואה בביטקוין כפתרון הבלעדי והמרכזי לבעיות הכלכליות של המערכת הפיננסית המסורתית. לדעתם של המקסימליסטים, ביטקוין הוא לא רק המטבע הדיגיטלי הראשון והגדול ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים אלא גם היחיד עם תשתית יציבה וערך פנימי חזק– מטבע שאמור להוות את עמוד השדרה של הכלכלה המבוזרת והחופשית.

המטבע שיצר מהפכה בעולם הבלוקצ׳יין – הכירו את סולנה:

סולנה (Solana) היא אחת הפלטפורמות המבטיחות ביותר כיום בעולם הבלוקצ'יין, המציעה פתרון מהפכני לאתגרים של מהירות, יעילות ועלויות בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים. מאז השקתה ב-2020, סולנה משכה תשומת לב רבה בזכות הטכנולוגיה החדשנית שלה והיכולת להתחרות ברשתות מבוססות כמו את׳ריום.
תמונה של מטבע ביטקוין בצורת בנק, התמונה היא קישור לעמוד מאמר בנושא האם ביטקוין זה לפושעים בלבד?

׳קריפטו זה לפושעים בלבד׳ – כמה באמת משתמשים בביטקוין ומטבעות נוספים לשימושים לא חוקיים?

ביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי הראשון והגדול ביותר בשוק הקריפטו, זכה הן לפופולריות והן לשמצה מאז הצגתו לעולם בשנת 2009. אמנם זה נכון שמטבע הביטקוין ומטבעות נוספים אחריו שימשו לפעילות בלתי חוקית, אך חשוב לשים זאת בהקשר לשימוש הכולל שלו ולאופי הפשעים הפיננסיים בכלל.

מילון מונחים

נלמד להכיר טוב יותר את עולם ההשקעות

כתבו עלינו

כתבות ממיטב המומחים בתחום כותבים על הוריזון אלטשולר שחם ועל קריפטו

כניסתה של חברת הוריזון, הפלטפורמה לסחר במטבעות דיגיטליים של אלטשולר שחם, מהווה צעד משמעותי בהסדרה והמוסדיות של תחום זה עבור לקוחות ישראלים. כחברת בת של אלטשולר שחם, בית ההשקעות הוותיק והמוכר, הוריזון מציעה שירותי קנייה ומכירה של מטבעות דיגיטליים תחת פיקוח רגולטורי של רשות שוק ההון.

20/05/2024
לוגו של אתר פיננקה

רכישת נכסים דיגיטליים מגורם שאינו מוכר ומפוקח עלולה להסתיים במפח נפש.
אלטשולר שחם הוריזון מציעה מנגנון ייחודי, שקוף ובטוח לרכישת נכסים דיגיטליים, בשיתוף המערכת הבנקאית.

20/05/2021
the marker logo

קצת רקע על הוריזון:
אלטשולר שחם הוריזון מציעים שירותים בתחום הקריפטו בשיתוף המערכת הבנקאית,
באמצעות השירות שהוריזון מציעים תוכלו לבצע רכישות ומכירות של מטבעות קריפטו בקלות, בביטחון רב ובנגישות למערכת הבנקאית.

23/04/2023
tradingil
חברת אלטשולר שחם הוריזון קיבלה מרשות שוק ההון רישיון קריפטו, רישיון מתן שירותים בנכס פיננסי מורחב.
מדובר ברישיון ראשון שניתן על ידי עמית גל, המפקח הנכנס, ורישיון שלישי לחברה בתחום הקריפטו.
14/12/2022
ice logo
הוריזון מבית אלטשולר שחם עשתה את הצעדים הראשונים של גוף פיננסי גדול בארץ לאימוץ קריפטו.
אירחנו את אילן שטרק, מנכ״ל החברה, לריאיון בגו׳נגל.
26/11/2021
crypto jungle logo

הוריזון מבית אלטשולר שחם תתמקד בנתיים בקנייה ומכירה של ביטקוין, איתריום ומגוון מטבעות נוספים.
המנכ״ל אילן שטרק: ״הפעילות תיעשה במעגל סגור עם המערכת הבנקאית״

08/12/2022
calcalist logo
כל המאמרים נטענו
טען עוד